Den 28 oktober 2013 lämnade Ganso Kurt Durewall jordelivet och vi i Svenska Jiujitsuförbundet vill idag ägna en extra tanke åt den outtröttliga strävan som präglade Kurts liv.
I sin bergfasta övertygelse om att självförsvarsträning var något annat än de många gånger våldsförhärligande attityder som attraherade lekmän inom budo och kampsport, lät Kurt aldrig någon av dessa tendenser influera hans arbete med att utveckla, strukturera och systematisera Svenska Jiujitsuförbundets jiujitsu.
Kurt var först i Norden att graderas till Svart bälte i jiujitsu och blev tidigt en nestor. Samtidigt hade han ett nyfiket barn i sig och ville ständigt utforska och lära sig nya saker.
Durewalls jiujitsu är idag en form av självförsvarsträning där utövaren aldrig nedlåter sig att bli en våldsverkare. Det är en träning där alla kan ge järnet på mattan, utveckla sig själv och varandra och samtidigt växa både moraliskt och själsligt. Det är en träning som ger både fysisk och intellektuell utmaning. Vi i Svenska Jiujitsuförbundet är mycket stolta över att få vårda arvet efter Kurt Durewall. Likväl som att vi förvaltar principerna inom vår jiujitsu, avstannar aldrig utvecklingen av teknikerna, instruktörsutbildningen, lägerverksamheten, pedagogiken eller någon annat inom ramen för vår verksamhet.
Tack Kurt för det hårda arbete du ägnade ditt liv åt. Vi kämpar på i din anda men det är inte utan att vi ibland önskade att vi kunde få fråga dig om hur någon fällning är tänkt att utföras.
Svenska Jiujitsuförbundet
20241030/JB
20240409/JB
Den 9 april 1924 föddes Kurt Durewall. Han blev tidigt placerad på barnhem och hans liv var från start präglat av våld, pennalism och mycket hårt arbete. Kurt mådde självklart dåligt av detta och han såg också hur flera av hans kamrater for illa av barnhemsföreståndarnas maktmissbruk.
När Kurt var 13 år och kom i kontakt med Viking Cronholms bok om jiujitsu bestämde han sig för att ingen någonsin skulle få slå honom mer.
Kurts intresse för kampidrott och självförsvar växte sig allt starkare och han tog alla chanser som dök upp till att träna boxning, judo och jiujitsu. Intresset blev så stort att han inte nöjde sig med att enbart lyssna och härma instruktörerna utan han ville ta reda på mer om vilka de gemensamma nämnarna var och varför tekniker fungerar mer eller mindre bra. Han kom fram till att det inte finns bättre eller sämre tekniker utan att det finns bara bättre och sämre utförande och att det handlar om bakomliggande principer som styr, där principerna inte bara handlar om kraftövervinning utan också om förhållningsätt och attityd till våldsanvändning. Kurt hade sett hur illa det kan gå när våld får prägla en människas liv och det var absolut inte på dessa grunder självförsvar skulle läras ut, oaktat att självförsvar måste vara effektivt och skapa trygghet.
Många ifrågasatte hur självförsvar skulle kunna vara effektivt om det inte bygger på råhet och motstånden till Kurts tankar var många gånger påtagliga. Den 4 januari 1971 valde Kurt att mer tydligt gå sin egen väg varvid han gick i bräschen för att stifta Svenska Jiujitsuförbundet i syfte att mer ostört kunna bygga vidare på idén om
”att med
minsta möjliga kraft,
nå största möjliga effekt,
utan att förorsaka
smärta eller skada”
Idag, 9 april 2024 skulle Kurt Durewall ha fyllt 100 år. Vi i Svenska Jiujitsuförbundet vill hedra Kurts minne och ägna honom och hans enorma pionjärsarbete en extra stor tanke.
Svenska Jiujistuförbundet
Bilden togs 9 april 2024, dagen då Ganso Kurre Durewall skulle ha fyllt 100 år.
Efter en stämningsfull kransnedläggning på graven följde specialträning i Dojon på Teatergatan, en plats Kurre var aktiv under åren 1976-2013.
Till vänster ser vi Riksinstruktör Benny Ericsson, 8 Dan jiujitsu, som
ledde de tränande i flera av Kurres specialtekniker.
De civilklädda är fr.v. Anne Marie Erikson Techera, jiujitsuinstruktör
Ulf Benroth Gyllenhav, instruktör inom jiujitsu och vårdteknik, Bo
Andersson Kärfstedt, 90 år, en av de första landslagsmännen i judo,
Istvan Hambalek, flerfaldig svensk och nordisk judomästare, Stellan
Holst, judoka som fick äran att vara Uke i Mahito Ohgos populära
judobok (utg 1972), Gittan Hambalek, Marja Durewall Nilson, en av
Stiftarna till Svenska Jiujitsuförbundet samt Sig-Britt Kärfstedt.
Personen, sittande i seiza, är Bruno Adler (fyller 98 år i maj!) mannen
som startade judo i Sverige 1953, grundade första judoklubben Hie-Gou på Hisingen Gbg 1956 samt bildade 1960 Svenska Judoförbundet, som blev en officiell organisation år 1961.
Text och bild Marja Durewall Nilson
Årsmötet år 2024 hålls i Karlskrona i samband med rikslägret den 13-14 april. Det är då klubbarna väljer vilka personer som ska representera förbundet och leda förbundet framåt. Den 4 januari har Svenska Jiujitsuförbundet funnits i 53 år. Kurt Durewall grundade förbundet där självförsvar tränas utan att försvaren bygger på att tillfoga någon smärta eller skada. Systemet är ypperligt då det kan användas fullt ut både i vardagslivet mot enklare övergrepp och mot överraskande överfall.
Jonna Sjöberg
Ordförande
Svenska Jiujitstuförbundet
20240103/JB
En stor man inom budon, Hans Greger f.d elev till Kurt Durewall, grundare och utvecklare av stilen Ju-jutsu Kai har gått bort.
Han har verkat inom budo och främst självförsvar i hela sitt liv och lärt upp många svartbälten genom åren.
Svenska Jiujitsuförbundet beklagar förlusten. Tankar går till hans närmaste, Ju-Jutsu Kai och Svenska Ju-jutsuförbundet..
Jonna Sjöberg
Ordförande
Svenska Jiujitsuförbundet
20231216/JB
I dag 28/10 har vi saknat Ganso Kurt Durewall i 10 år.
Svenska Jiujitsuförbundet känner stor ödmjukhet över det han skapat och tacksamhet över den plattform han lämnade efter sig. Våld behöver inte automatiskt mötas med mer våld. Vi ger inte upp utan bär hans arbete vidare med stolthet. Han är med oss många dagar och idag minns vi hans engagemang och människosyn med värme.
Svenska Jiujitsuförbundet
20231028/JB
Vid förbundets 2023 års årsmöte valdes Jonna Sjöberg till Svenska Jiujitsuförbundets nya ordförande. Detta då Erik Lorinder efter många år av förtjänstfullt arbete valt att ge plats för nya krafter. Här kommer en kort presentation av Jonna.
Jonna Sjöberg f d Rohm började med jiujitsu på Göteborgs Judo- och jiujitsuskola 1990. Hon var då 23 år gammal och ville lära sig självförsvar tillsammans med sin syster. Jiujitsun blev som ett andra hem med många vänner och god kamratskap. Jakten på kunskap och nya bälten var stor och ledde till att hon blev aspirant som orangebälte och klubbinstruktör 1994. Under många år instruerade Jonna ihop med andra främst på kvinnokurser och ungdomsträning.
Efter att ha bildat familj och bosatt sig på Donsö i Göteborgs södra skärgård startade hon familjeträning på söndagar i Styrsöklubbstuga. Efter flytt till Bromölla låg jiujitsun på sparlåga. Jonna tränade i stället några år i judoklubben i Kristianstad. Därefter så började Jonna återigen träna jiujitsu. Denna gång genom att hälsa på och sova över hos dottern som börjat gymnasiet i Flyinge och samtidigt passa på att träna med Janne och gänget i Bjärred.
Jonna har ofta haft lång restid till träningen men att fortsätta i Bjärred och köra 11 mil enkel väg var inte görligt när dottern slutat gymnasiet. Så 2016 startade Jonna egen klubb för att kunna fortsätta träna SJF:s jiujitsu. I övrigt är Jonna gift med sin Fredrik sedan 25 år och har två utflugna barn.
Svenska Jiujitsuförbundet
20230710/JB
Precis som vid alla andra år var det nervöst om det kommer några deltagare och precis som vid alla andra år fick vi äta upp vår oro. Anmälningarna kom som en flod lagom till deadline och redan på lägrets första dag, på torsdagen var det fler deltagare än väntat och fler och fler kom det under de fyra dagarna.
Nytt för i år var att vi hade barn- och ungdomslägret ”Camp Dojo” samtidigt som de två första dagarna på sommarlägret för de vuxna. Det gjorde att det blev många fler på mattan redan första dagen och energin och stämningen var på topp. Det var kul att se att de vuxna var lika nyfikna på vad barnen pysslade med som barnen var nyfikna på de vuxnas träning. Flera av passen var gemensamma under samma ledning och även om barnen mest tränade för sig själva i ena änden av dojon och vuxna i sin ände, var flera av barnen djärva nog att ta tag i en vuxen att träna med.
Som vid tidigare sommarläger går dagarna fort. Det är ett högt tempo och korta raster för intag av vätska och energi. Instruktörerna undervisar alla utifrån sina egna personligheter och specialiteter men förenas i delad frenesi. Inte nog med att träningarna bjuder på ett vid kader av olika angrepp vi tränar försvar emot, byggs försvarsteknikerna succesivt upp av en mångfasetterad flora av riktningar, placeringar, timing och många, många fler detaljer som gör vår jiujitsu så rolig, intellektuell och inspirerande att utöva. Ingen har nog räknat på hur många gånger man blir fälld till golvet och reser på sig igen under ett träningspass och hur många gånger det blir på ett fyra dagar långt läger, kan man bara spekulera i. Att kämpa och bita ihop är den stor del av träningsglädjen och trots att svetten sprutar och musklerna skriker efter rast, är det ingen som går och sätter sig på bänken i förtid. En dunk i ryggen och ett glatt ”nu kör vi” och träningen håller på till klockan är slagen och passet är slut. När vi går ut mot omklädningsrummen är det alltid några kvar på mattan som finslipar det sista; kanske för att de har ett nalkande graderingstest, kanske för att de helt enkelt tycker att det är så roligt.
Alla måltider är tillsammans men lördagens middag är lite mer speciell. I år bjöds det på en dignande grillbuffé. Det fanns något för alla smaker och vi satt länge och åt och pratade med varandra. Denna lördagssupé har sedan begynnelsen präglats av firande och hyllande och olika jubileum och jubilarer. I år provade vi ett nytt, jubileumsfritt grepp. Norrmännen kunde dock inte hålla sig och föll ganska snart in i gamla vanor. De höll tal och delade ut gåvor. Skönt ändå att förändring kan få ta lite tid och att vår tradition av att hedra och hylla lever starkt under ytan i förbundet.
Till slut kom söndagen, lägrets sista dag. På mattan märktes det ingen nedåtgående trend, snarare tvärt om. På något vis är de tre första dagarna en uppvärmning inför slutspurten. Fällningarna blev än mer energiska och kontrollgreppen lite mer åtsmitande, attackerna lite snabbare och fallen till golvet lite mer resoluta. Som final på lägret ådagalades resultatet av under lägret genomförda prov och tester. Förbundet växte med inte mindre än en ny Klubbinstruktör, en ny Förbundsinstruktör, ett nytt brunbälte och tre nya Svartbälten. Varmt grattis till enastående bedrifter.
Nu tar vi sommar och laddar batterierna inför höstterminen. Det utlovas en hel del roliga läger under höstterminen. Kika på hemsidan och markera datumen i almanackan så att du inte riskerar att missa något.
Glad sommar!
Erik Lorinder
Roslagens Jiujitsuklubb
20230704/JB
Vid Riksidrottsförbundets (RF) årsstämma i Uppsala den 27:e maj tilldelades Christer Johansson och Benny Ericsson, Jiujitsuklubben Seisin (Halmstad), idrottens högsta utmärkelse RF:s förtjänsttecken i guld för mångåriga och utmärkta insatser för den svenska idrottsrörelsen.
Vi bugar oss djupt för få ha dessa engagerade eldsjälar i vårt förbund!
Svenska Jiujitsuförbundet
20230703/JB
Det är med sorg i hjärtat vi låter meddela att stiftaren och hedersordföranden Fritz Schubert avled den 21 november 2022. Fritz har varit aktiv i utvecklingen av Jiujitsu i Sverige i över 60 år och ligger till grund för mycket av den utbildning vi har idag. Fritz blev 100 år.
Fritz Schubert står bakom de teoretiska delarna i Svenska Jiujitsuförbundets gedigna instruktörsutbildning. Många instruktörer har starka minnen av Fritz direkta och raka pedagogik. Samtidigt berättar de med stolthet hur instruktörsutbildningen har lärt dem att tänka och verka utanför komfortzonen och att utbildningen har en direkt relation till varför de har lyckats fint i yrkeslivet och livet i övrigt. Fritz står för viktig lärdom om att tro på sig själv, ta sin mentala tjur vid hornen, förstå vikten av dygd och att göra rätt även när ingen ser på.
Fritz föddes i Tyskland 1922 av en tysk far och svensk mor. De flyttade tidigt i hans liv till Sverige men de tänkte aldrig på att ansöka om svenskt medborgarskap för Fritz. 1939 fick han ett rekommenderat brev om inställelse i Neumünster 1941. Fritz överlevde fronten både i Ryssland och i Frankrike och kom många år senare hem till Sverige igen, svårt traumatiserad.
En bra bit in i vuxen ålder, 1962 kom Fritz i kontakt med Kurt Durewall och började träna judo och jiujitsu. Träningen bidrog till en vändning för Fritz. Han började hitta tillbaka till sig själv och tilltron på människan. När SJF stiftades 1971 valdes Fritz till Ordförande och han var ordförena fram till 1980 då han tvungen att avgå på grund av yrkesplikter. Advokat Göran Stangel ersatte Fritz som ordförande fram till 1985 och Kurt Durewall tog sedan vid och fortsatta fram till 1987, då Fritz åter blev tillgänglig. Fritz förblev ordförande fram till 1994 då SJF konstituerades till ett mer demokratiskt förbund.
I samband med sin 90-årsdag släppte Fritz en bok om upplevelserna i Andra Världskriget och hur jiujitsu har hjälpt honom tillbaka till ett fungerande liv. Boken heter Svensk i tysk krigstjänst. Fritz säger om våld och krig att: "Det finns människor som finner krig spännande. Det är för mig en gåta. En man som varit med i krig är aldrig samma människa, om han lyckas ta sig levande tillbaka. Krig är en mänsklig förnedring". Fritz livserfarenheter ligger mycket till grund för den kompromisslösa antivålds-ideologi som ligger bakom Svenska Jiujitsuförbundet.
Vi i Svenska Jiujitsuförbundet tackar Fritz för den livsgärning han har tillägnat Jiujitsun i vårt förbund och i Sverige.
Svenska Jiujitsuförbundet
Sommarlägret 2022 blev ett historiskt läger med massor av stora utmärkelser och graderingar. Vi tog revansch på avbräcket Covid-pandemi orsakade och firade av vårt 50-årsjubileum med exakt det pompa och ståt som vårt fina förbund förtjänar.
Flertalet människor som alla på sitt sätt har bidragit med det där (lilla) extra för förbundets förvaltning och utveckling under de gångna 50 åren, lyftes fram i rampljuset och fick emottaga hedrande förtjänsttecken.
Varmt tack för det enorma engagemang ni har lagt ner för förbundets genom åren.
Tilldelningar 2022-07-02
Stora Förtjänsttecknet - Diplom, guldnål och SJF-standar
Ordföranden/Daninstruktören Erik Lorinder Roslagens Jiujituklubb
Riksinstruktören Benny Ericsson Jiujitsuklubben Seisin
Förtjänsttecknet - Diplom, silvernål och SJF-standar
Daninstruktören Johan Flakberg Jiujitsuklubben Seisin
Daninstruktören Bo Forsberg Jiujitsuklubben Seisin
Daninstruktören Henrik Kumm Oskarshamns Jiujitsuklubb
Specialinstruktören Annika G Bernhardt Jiujitsuklubben Seisin
Specialinstruktören Malin von Knoop Jiujitsuklubben Kano
Specialinstruktören Rune Sandnes Norsk Judo og Jiujitsu Klubb
Förbundsinstruktören Arne-Ivar Hansen Norsk Judo og Jiujitsu Klubb
Dan-graderingar 2022-07-03
Biträdande Riksinstruktören Olof Danielsson 7 Dan Jiujitsu Jiujitsuklubben Zanshin, Linköping
Daninstruktören Johan Flakberg 6 Dan Jiujitsu Jiujitsuklubben Seisin, Halmstad
Klubbinstruktören Jonas Borgström 1 Dan Jiujitsu Jiujitsuklubben Kano, Göteborg
Klubbinstruktören Bartosz Górka 1 Dan Jiujitsu Stockholms Jiujitsuklubb, Stockholm
Klubbinstruktören Johan Rasmusson 1 Dan Jiujitsu Jiujitsuklubben Zanshin, Linköping
Förbundets stiftare Marja Durewall-Nilson och Fritz Schubert tilldelades ett för tillfället alldeles speciellt framtaget hedersutnämnande; Diamantjiujitsuka för deras 60-åriga jiujitsu-utövande.
Sommaren 2021 besöktes Halmstads Jiujitsuklubb JK Seisin av SVT som spelade in ett avsnitt av sin serie Idrottens Himmel och Helvete.
På onsdag den 13/4 2022 kommer avsnitten ut på SVTPlay och URPlay, sedan sänds programmet om Jack (det heter Idrottsbarn med NPF-diagnos) den 13/4 kl 22:30 i SVT1.
Ett av årets viktigaste möten äger rum den 9:e april i samband med Rikslägret i Göteborg.
Datum: 2022-04-09
Tid: 17:00
Plats: Sörredsbacken 20 (I dojon som lägret är i)
//Svenska Jiujitsuförbundet 2022-03-24
Idag, den 9 februari 2022 avvecklas de allra flesta restriktionerna med anledning av coronaviruset.
Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus upphör. Det innebär för Svenska Jiujitsuförbundets del att det inte längre finns några begränsningar för vår verksamhet.
Följande myndighetsrekommendationer gäller framgent:
- Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.
- Vuxna personer som inte har vaccinerat sig rekommenderas att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.
Kör hårt fast mjukt!
//Svenska Jiujitsuförbundet 2022-02-09
För 50-årig kamp för det goda har Svenska Jiujitsuförbundet förärats med en fana från Stiftelsen Sveriges Nationaldag.
Kurt Durewall var en av Sveriges största pionjärer som under 1900-talet etablerade Judo och Jiujitsu i landet. 1971 grundade Kurt Durewall Svenska Jiujitsuförbundet. I samband med Kurt Durewalls begravning hösten 2013, framlade hedersordföranden Fritz Schubert sin högsta önskan om att SJF en dag skulle få emottaga en fana ur Konungens hand.
Kurt Durewall föddes i Stockholm 1924. Han blev tidigt placerad på barnhem och förflyttades mellan olika anstalter fram till myndig ålder. Hela hans barndom och uppväxt präglades av daglig pennalism, misshandel och ofredanden från barnhemsföreståndarna. Överträdelserna var många gånger grova. Vid 13 års ålder kom han i kontakt med Viking Cronholms Jiujitsu Tricks och sedan den dagen har han utvecklat en svensk form av jiujitsu som är effektiv just för att den INTE bygger på smärta och skada. Han hade själv sett vad smärta och skada gör med människor och det blev till hans kall att förmedla att det verkligen inte är på dessa grunder man ska bygga människor, relationer och samhällen.
Förbundsordförande Erik Lorinder tog det till sin uppgift att göra verklighet av Schuberts önskan. Han skickade in en ny ansökan varje år och i år, lagom till SJF:s 50-årsjubileum, beviljades ansökan. HM Carl XVI Gustaf delar vanligtvis ut fanorna till korade organisationer under nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm men i år blev det annorlunda. Det är ju klart att det hade varit mer speciellt att personligen få ta emot fanan ur Hans Majestät Konungens hand. Nu är det som det är med pandemin och Erik vill understryka att inga omständigheter i världen kan frånta oss den tacksamheten, ära och stolthet vi i Svenska Jiujitsuförbundet känner.
Eriks tankar går till Svenska Jiujitsuförbundet stiftare och till Kurt Durewall, Svenska Jiujitsuns grundare. Denna fana är till dem, våra pionjärer som jobbat så hårt hela livet för att strukturera och organisera jiujitsu i Sverige. Idag har vi en jiujitsu som är rolig att träna, strukturerad och intellektuell, har välrotat historisk förankring och är öppen för alla. Det upplevs att vårt jobb är viktigare nu än någonsin. Mycket pekar på att våldet i samhället ökar och att otryggheten växer. Orsakerna till detta grubblar många över. Det vi kan bidra till är stabila förebilder, tydliga riktlinjer, gott kamratskap och möjlighet till att reflektera och mogna i sin syn på samhället, medmänniskor, relationer och inte minst i sin syn på våld.
För framtiden har vi inget utpekat mål utan vi har mer en riktning. Vi vill skapa förståelse för att jiujitsu är till för alla vanliga människor. Jiujitsu är roligt, intellektuellt och ger både fysisk och mental träning. Vi ska fortsätta förmedla att Jiujitsu inte handlar om att utöva våld utan det handlar om att undkomma våld.
Vi ger aldrig upp!
//Svenska Jiujitsuförbundet
Idag, den 4 januari 2021, fyller Svenska Jiujitsuförbundet 50 år. Förbundet stiftades 1971 av Kurt Durewall, Marja Nilson, Fritz Schubert och Göran Celander.
Ett kort tag i inledningen var också Lars Ryhammar, polis från Katrineholm och George Irénius, ingenjör från Stockholm med. De ingick tillsammans med Kurt Durewall i SJF:s tekniska kommitté. Två andra personer, som sedan blev hedersmedlemmar i förbundet är Wilhelm Wanecek, arkitekt och vice förbundsordförande samt kassören Sven-Erik Widmalm, tandläkare som emigrerade till USA i början på 1980-talet.
Vi lyfter på hatten och bugar oss djupt för dessa pionjärer som lade grunden för det riksförbund vi har idag.
Svenska Jiujitsuförbundet är sedan starten en fristående, ideell organisation som har till syfte att vidareutveckla den form av jiujitsu som introducerade av Kurt Durewall i slutet av 1950-talet. Denna form av självförsvar bygger inte på att tillfoga smärta eller skada utan blir effektiv därför att vi använder minsta möjliga kraft; Ju-No-Ri.
Idag samlar vi dem som vill träna en jiujitsu som innebär kvalitet, tradition och realism; en modern och verklighetsanpassad jiujitsu helt enkelt. Om du som läser detta ännu inte har börjat träna Jiujitsu med oss, vänd dig till närmaste klubb eller till förbundet direkt, så hjälper vi dig att komma igång.
Svenska Jiujitsuförbundet ser fram emot kommande 50 år med utveckling och att få möjlighet att sprida den moderna jiujitsun.
//Svenska Jiujitsuförbundet
Copyright © All Rights Reserved