Nyheter 2023

08

2023-05-14/JB

Information om Knutpunkten 

 

Knutpunkten är under rekonstruktion. Under arbetet med att rekonstruera Knutpunkten så kan ni skicka in nyheter till info@jiujitsu.se. 

 


Styrelsen Svenska Jiujitsuförbundet

Arkiverade nyheter (2022)

07

Stiftaren och Hedersordföranden Fritz Schubert

 

Det är med sorg i hjärtat vi låter meddela att stiftaren och hedersordföranden Fritz Schubert avled den 21 november 2022. Fritz har varit aktiv i utvecklingen av Jiujitsu i Sverige i över 60 år och ligger till grund för mycket av den utbildning vi har idag. Fritz blev 100 år.

Fritz Schubert står bakom de teoretiska delarna i Svenska Jiujitsuförbundets gedigna instruktörsutbildning. Många instruktörer har starka minnen av Fritz direkta och raka pedagogik. Samtidigt berättar de med stolthet hur instruktörsutbildningen har lärt dem att tänka och verka utanför komfortzonen och att utbildningen har en direkt relation till varför de har lyckats fint i yrkeslivet och livet i övrigt. Fritz står för viktig lärdom om att tro på sig själv, ta sin mentala tjur vid hornen, förstå vikten av dygd och att göra rätt även när ingen ser på.

Fritz föddes i Tyskland 1922 av en tysk far och svensk mor. De flyttade tidigt i hans liv till Sverige men de tänkte aldrig på att ansöka om svenskt medborgarskap för Fritz. 1939 fick han ett rekommenderat brev om inställelse i Neumünster 1941. Fritz överlevde fronten både i Ryssland och i Frankrike och kom många år senare hem till Sverige igen, svårt traumatiserad.

En bra bit in i vuxen ålder, 1962 kom Fritz i kontakt med Kurt Durewall och började träna judo och jiujitsu. Träningen bidrog till en vändning för Fritz. Han började hitta tillbaka till sig själv och tilltron på människan. När SJF stiftades 1971 valdes Fritz till Ordförande och han var ordförena fram till 1980 då han tvungen att avgå på grund av yrkesplikter. Advokat Göran Stangel ersatte Fritz som ordförande fram till 1985 och Kurt Durewall tog sedan vid och fortsatta fram till 1987, då Fritz åter blev tillgänglig. Fritz förblev ordförande fram till 1994 då SJF konstituerades till ett mer demokratiskt förbund.

I samband med sin 90-årsdag släppte Fritz en bok om upplevelserna i Andra Världskriget och hur jiujitsu har hjälpt honom tillbaka till ett fungerande liv. Boken heter Svensk i tysk krigstjänst. Fritz säger om våld och krig att: "Det finns människor som finner krig spännande. Det är för mig en gåta. En man som varit med i krig är aldrig samma människa, om han lyckas ta sig levande tillbaka. Krig är en mänsklig förnedring". Fritz livserfarenheter ligger mycket till grund för den kompromisslösa antivålds-ideologi som ligger bakom Svenska Jiujitsuförbundet.

Vi i Svenska Jiujitsuförbundet tackar Fritz för den livsgärning han har tillägnat Jiujitsun i vårt förbund och i Sverige.

 

Svenska Jiujitsuförbundet

06

Sommarlägret 2022


En sammanfattning från sommarlägret


Sommarlägret 2022 blev ett historiskt läger med massor av stora utmärkelser och graderingar. Vi tog revansch på avbräcket Covid-pandemi orsakade och firade av vårt 50-årsjubileum med exakt det pompa och ståt som vårt fina förbund förtjänar. 

 

Flertalet människor som alla på sitt sätt har bidragit med det där (lilla) extra för förbundets förvaltning och utveckling under de gångna 50 åren, lyftes fram i rampljuset och fick emottaga hedrande förtjänsttecken. 

Varmt tack för det enorma engagemang ni har lagt ner för förbundets genom åren. 


Tilldelningar 2022-07-02

 

Stora Förtjänsttecknet - Diplom, guldnål och SJF-standar

Ordföranden/Daninstruktören Erik Lorinder      Roslagens Jiujituklubb 

Riksinstruktören Benny Ericsson                       Jiujitsuklubben Seisin

 

Förtjänsttecknet - Diplom, silvernål och SJF-standar

Daninstruktören Johan Flakberg                         Jiujitsuklubben Seisin

Daninstruktören Bo Forsberg                               Jiujitsuklubben Seisin 

Daninstruktören Henrik Kumm                             Oskarshamns Jiujitsuklubb 

Specialinstruktören Annika G Bernhardt              Jiujitsuklubben Seisin

Specialinstruktören Malin von Knoop                   Jiujitsuklubben Kano

Specialinstruktören Rune Sandnes                       Norsk Judo og Jiujitsu Klubb

Förbundsinstruktören Arne-Ivar Hansen              Norsk Judo og Jiujitsu Klubb


Dan-graderingar 2022-07-03

Biträdande Riksinstruktören Olof Danielsson 7 Dan Jiujitsu                         Jiujitsuklubben Zanshin, Linköping

Daninstruktören Johan Flakberg 6 Dan Jiujitsu   Jiujitsuklubben Seisin, Halmstad

Klubbinstruktören Jonas Borgström 1 Dan Jiujitsu Jiujitsuklubben Kano, Göteborg

Klubbinstruktören Bartosz Górka 1 Dan Jiujitsu Stockholms Jiujitsuklubb, Stockholm

Klubbinstruktören Johan Rasmusson 1 Dan Jiujitsu Jiujitsuklubben Zanshin, Linköping

 

Förbundets stiftare Marja Durewall-Nilson och Fritz Schubert tilldelades ett för tillfället alldeles speciellt framtaget hedersutnämnande; Diamantjiujitsuka för deras 60-åriga jiujitsu-utövande.

05

SVT Idrottens himmel och helvette


SVT besökte JK Seisin


Sommaren 2021 besöktes Halmstads Jiujitsuklubb JK Seisin av SVT som spelade in ett avsnitt av sin serie Idrottens Himmel och Helvete.
På onsdag den 13/4 2022 kommer avsnitten ut på SVTPlay och URPlay, sedan sänds programmet om Jack (det heter Idrottsbarn med NPF-diagnos) den 13/4 kl 22:30 i SVT1.

04

SJF:s årsmöte 2022


Dags för årsmöte


Ett av årets viktigaste möten äger rum den 9:e april i samband med Rikslägret i Göteborg.

Datum:  2022-04-09

Tid:        17:00

Plats:     Sörredsbacken 20 (I dojon som lägret är i)


//Svenska Jiujitsuförbundet 2022-03-24


03

Restriktioner för träning avvecklas


Idag, den 9 februari 2022 avvecklas de allra flesta restriktionerna med anledning av coronaviruset.


Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus upphör. Det innebär för Svenska Jiujitsuförbundets del att det inte längre finns några begränsningar för vår verksamhet.

Följande myndighetsrekommendationer gäller framgent:

 

- Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.

- Vuxna personer som inte har vaccinerat sig rekommenderas att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Kör hårt fast mjukt!//Svenska Jiujitsuförbundet 2022-02-09


02

SJF föräras med svensk fana


För 50-årig kamp för det goda har Svenska Jiujitsuförbundet förärats med en fana från Stiftelsen Sveriges Nationaldag.


Kurt Durewall var en av Sveriges största pionjärer som under 1900-talet etablerade Judo och Jiujitsu i landet. 1971 grundade Kurt Durewall Svenska Jiujitsuförbundet. I samband med Kurt Durewalls begravning hösten 2013, framlade hedersordföranden Fritz Schubert sin högsta önskan om att SJF en dag skulle få emottaga en fana ur Konungens hand.

Kurt Durewall föddes i Stockholm 1924. Han blev tidigt placerad på barnhem och förflyttades mellan olika anstalter fram till myndig ålder. Hela hans barndom och uppväxt präglades av daglig pennalism, misshandel och ofredanden från barnhemsföreståndarna. Överträdelserna var många gånger grova. Vid 13 års ålder kom han i kontakt med Viking Cronholms Jiujitsu Tricks och sedan den dagen har han utvecklat en svensk form av jiujitsu som är effektiv just för att den INTE bygger på smärta och skada. Han hade själv sett vad smärta och skada gör med människor och det blev till hans kall att förmedla att det verkligen inte är på dessa grunder man ska bygga människor, relationer och samhällen.

Förbundsordförande Erik Lorinder tog det till sin uppgift att göra verklighet av Schuberts önskan. Han skickade in en ny ansökan varje år och i år, lagom till SJF:s 50-årsjubileum, beviljades ansökan. HM Carl XVI Gustaf delar vanligtvis ut fanorna till korade organisationer under nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm men i år blev det annorlunda. Det är ju klart att det hade varit mer speciellt att personligen få ta emot fanan ur Hans Majestät Konungens hand. Nu är det som det är med pandemin och Erik vill understryka att inga omständigheter i världen kan frånta oss den tacksamheten, ära och stolthet vi i Svenska Jiujitsuförbundet känner.

Eriks tankar går till Svenska Jiujitsuförbundet stiftare och till Kurt Durewall, Svenska Jiujitsuns grundare. Denna fana är till dem, våra pionjärer som jobbat så hårt hela livet för att strukturera och organisera jiujitsu i Sverige. Idag har vi en jiujitsu som är rolig att träna, strukturerad och intellektuell, har välrotat historisk förankring och är öppen för alla. Det upplevs att vårt jobb är viktigare nu än någonsin. Mycket pekar på att våldet i samhället ökar och att otryggheten växer. Orsakerna till detta grubblar många över. Det vi kan bidra till är stabila förebilder, tydliga riktlinjer, gott kamratskap och möjlighet till att reflektera och mogna i sin syn på samhället, medmänniskor, relationer och inte minst i sin syn på våld.

För framtiden har vi inget utpekat mål utan vi har mer en riktning. Vi vill skapa förståelse för att jiujitsu är till för alla vanliga människor. Jiujitsu är roligt, intellektuellt och ger både fysisk och mental träning. Vi ska fortsätta förmedla att Jiujitsu inte handlar om att utöva våld utan det handlar om att undkomma våld.

Vi ger aldrig upp!


//Svenska Jiujitsuförbundet


01

Svenska Jiujitsuförbundet fyller 50 år


Idag, den 4 januari 2021, fyller Svenska Jiujitsuförbundet 50 år. Förbundet stiftades 1971 av Kurt Durewall, Marja Nilson, Fritz Schubert och Göran Celander.

Ett kort tag i inledningen var också Lars Ryhammar, polis från Katrineholm och George Irénius, ingenjör från Stockholm med. De ingick tillsammans med Kurt Durewall i SJF:s tekniska kommitté. Två andra personer, som sedan blev hedersmedlemmar i förbundet är Wilhelm Wanecek, arkitekt och vice förbundsordförande samt kassören Sven-Erik Widmalm, tandläkare som emigrerade till USA i början på 1980-talet.

Vi lyfter på hatten och bugar oss djupt för dessa pionjärer som lade grunden för det riksförbund vi har idag.

Svenska Jiujitsuförbundet är sedan starten en fristående, ideell organisation som har till syfte att vidareutveckla den form av jiujitsu som introducerade av Kurt Durewall i slutet av 1950-talet. Denna form av självförsvar bygger inte på att tillfoga smärta eller skada utan blir effektiv därför att vi använder minsta möjliga kraft; Ju-No-Ri.

Idag samlar vi dem som vill träna en jiujitsu som innebär kvalitet, tradition och realism; en modern och verklighetsanpassad jiujitsu helt enkelt. Om du som läser detta ännu inte har börjat träna Jiujitsu med oss, vänd dig till närmaste klubb eller till förbundet direkt, så hjälper vi dig att komma igång.

Svenska Jiujitsuförbundet ser fram emot kommande 50 år med utveckling och att få möjlighet att sprida den moderna jiujitsun.


//Svenska Jiujitsuförbundet